söndag 25 november 2012

Första veckan med NoahNu är det söndag eftermiddag här och klockan är 15.00. För precis en vecka sedan vid denna tiden så gick vi runt som två osaliga andar i väntan på vår lilla pojke.

Nedan följer ett samlat inlägg om den senaste veckan med start lördagen den 17:e när vi styrde kosan från Beijing till Lanzhou.
 
Dagen före dagen D

Imorse blev vi hämtade på hotellet i Beijing vid halv nio och kördes till flygplatsen.Flygresan på två tmmar till Lanzhou gick alldeles utmärkt och vi fick spännande saker att äta som vi nöjde oss med att öppna utan att provsmaka...

Vi var helt klart de enda utlänningarna och många kineser tittade helt ogenerat på oss och man kunde riktigt se hur de tänkte - vad gör de här? Det är nog väldigt få turister som tar sig hit och det är väldigt få som kan engelska. Vår gulliga guide har sagt att vi får ringa honom precis när som helst på dygnet om vi får problem med språket. 


Naturen här är helt annorlunda mot Beijing, väldigt mycket berg och kullar och väldigt torrt. Inne i Lanzhou är det extremt dammigt och smutsigt.Vädret verkar riktigt bra och det skall tydligen inte vara kallt på dagarna utan närmare 15 grader så vi ska nog inte behöva frysa den kommande veckan.(Det trodde vi då...)

Efter att vi besökt närmaste supermarket och laddat upp med nudlar och vatten så tog vi några timmars paus på hotellrummet innan vi gick ut för att äta middag. När vi skulle beställa mat så stod det sisådär 7 personer/ servitörer runt om oss och stirrade, fnittrade och försökte hjälpa oss välja...Vi var inte så hungriga och skulle inte ha så mycket mat men det slutade med att vi hade minst 6 olika rätter framför oss och alla var lika goda.


Imorgon klockan 16.00 vår tid och svensk tid 09.00 kommer vi få träffa Noah. Så imorgon gäller det att hålla sig sysselsatt för att inte vi ska klättra på väggarna. Vi är fortsatt ganska lugna och känner oss trygga med att guiden vi fått kommer hjälpa oss med allt vi behöver.

Snart är vi föräldrar och det är så otroligt underbart!

Dagen D

Vi sov ganska bra natten till söndag trots alla spänningar. Vi drömde båda mycket, intensiva och konstiga drömmar. Jag och Diana gick ut på en rask promenad innan frukost och konstaterade återigen hur extremt sandigt och dammigt det är överallt. Man förstår till fullo varför många invånare bär munskydd.


Tillbaks på hotellet så började vi vår inslagningsstund utav alla gåvor till såväl barnhem som tjänstemän/ föreståndare/nannys. Det blev en väldig massa fina paket och det skall bli intressant att se hur och till vem vi skall ge vad... Paketen till tjänstemännen är nämligen lite olika vad gäller innehåll och "exklusivitet".

Sedan blev det enkel lunch i form av nudlar på rummet eftersom vi inte kände för att gå ut.Vi skrev därefter rent våra frågor som skall ställas till barnhemspersonerna.

Vi försökte vila en stund och tiden gick ganska snabbt. Rätt som det var så var klockan 14.30 och det vara bara 1,5 h kvar till barnens ankomst och pulsen stegrade. Som tur var hade vi planerat träffa familjen G för att dela en stunds ångest...och när vi umgåtts med dem ett tag så gick vi in till oss för att hålla utkik i fönstret.

Snart kommer det knacka på dörren!
Ca klockan 17.00 såg vi bilen rulla fram utanför hotellentréen och ut ser vi att två små pojkar bärs. Då kunde inte vi nästan inte hålla tillbaka tårarna och när det sen plötsligt knackade på dörren då kom det tårar. 


Överlämnandet av Noah gick mycket bättre än väntat och han grät inte ett endaste dugg. Eftersom vi var beredda på det värsta så var detta helt oväntat. Under kvällen så var han ledsen några gånger men mest av allt var han glad.

Törstig kille efter en lång resa
Efter överlämnadet så åkte vi till fotostudio för tagning av bilder till pass och familjebilder. Det han absolut inte gillade var att vi skulle in och ut överallt hela tiden och detta har resulterat i att han nästan har blivit ledsen varje gång han har blivit påtagen sin jacka. Han var inte rädd för närhet och gillade att bli buren och få pussar och handhållning. 


Därefter tillbaka till hotellet och sen till en närliggande restaurang för middag i ett eget rum. Noah åt bra och satt först hos pappa och sen hos mamma.


När vi kom tillbaka till hotellet så blev han först ledsen men det gick bra att trösta honom. Vi busade lite, lekte och tittade i hans böcker. Han tittade i sin fotobok som vi skickat till honom och sade Mamma och Pappa. Därefter fick han varm mjölk och klockan var då runt 20.00.


Vi kastade anka mellan varandra och Noah skrattade mycket. Tillslut var han så trött att vi satte ner honom i sin säng. Han ville såklart inte sova så vi satt och lekte lite till. Plötsligt ser vi hur han nästan somnar sittandes och rätt vad det är så ser vi vår chans att lägga honom ner. Klockan var då närmare 23.00... Långt ifrån den tidpunkt då han skulle till att somna. Och han fortsatte sova....tills måndag morgon då vi blev tvungna att väcka honom strax efter sju.

Han har två sårskorpor i ansiktet och vi fick reda på att det var för att han ramlat. Han är tydligen en busig pojke som gärna gör hyss.

Måndag

Vi åt vår första frukost tillsammans och Noah fick i sig rätt så mycket. Sofie insåg vikten i att äta snabbt som småbarnsförälder och frukosten gick snabbt ner.

Kl. 08.30 blev vi hämtade och kördes till SWI (Social Welfare Institution) för intervjuer och ceremoni. Allt gick smidigt och bra. Många röda tumsignaturer på många papper samt två handsignaturer för Noah. Vi var förberedda på förhör utifrån vad som står i våra papper från utredningen men fick inte många frågor och på de flesta lades orden i munnen på oss. Därefter kördes vi till polisstationen där vår adoption blev legaliserad och det blev klart att vi nu är Noahs föräldrar :-)

Efteråt blev det lunch på en trevlig restaurang inne på ett köpcentrum. Som vanligt dukades det fram jättemycket mat och vi kunde omöjligtvis få i oss allt... Noah som under ceremonin stoppat i sig kex och en halv påse chips var inte så hungrig utan åt bara lite ris och vattenmelon.

somnade gott efter maten
Efter lunchen gick vi och köpte vagn. Vi lyckades pruta från 588 till 500 YUAN och då fick vi även med tissues för ansikte/händer....

Tanken var middag på rummet men Noah somnade ifrån det. Slocknade i Sofies famn strax efter kl. 18.00 och vi hann inte ens ge honom mjölk. Vi åt nudlar själva och Sofie drack upp mjölken.... :-)

Tisdag

Hämtades upp kl. 09.00 och kördes till five spring park. Mötte många nyfikna kineser som pratade och gärna kände på Jin Bin, kollade även så att han hade tillräckligt med kläder. De är noga med det kineserna ;-)

Vänner för livet. Till vänster är Noahs kompis från barnhemmet
Stolt mamma vid parkens tempel
Efter en trevlig promenad genom park och tempel så gick vi till Zoo och såg lite djur. Vi tyckte synd om djuren och hade ingen vidare behållning av detta.

Sen blev det lunch på muslimsk restaurang där alla rätterna nog innehöll lamm....men det var gott.

Väl på hotellet så vilade vi lite (Daniel och Noah), sen blev det mellis och innan vi gick till affären så gav vi Noah hans första bad. Han var tveksam men det gick till slut. Dagens bästa var när vi smorde in honom och han var väldigt fascinerad av att krämen bara försvann...

Nöjd och insmord
Doktorn kom för att se hur pojkarna mådde och konstaterade att båda hade halsinfektion men inte ngt annat. Det blev utskrivet medicin som vi ska försöka ge dem...

Märklig läkarundersökning i Daniels hotellrumssäng
Noah blir väldigt trött av alla intryck. Idag har vi lyckats få i honom rätt så mycket mat, han har vilat mitt på dagen och har inte alls tyckt det varit så jobbigt och otäckt att ta på jacka/skor för utgång. 


Onsdag

Idag väntades museum med dinosaurier, keramik och sidenvägen. Pojkarna tyckte det var ganska så spännande på museet och det var en trevlig stund. Vi köpte bok om Gansu provinsen och en häst som är speciellt viktig för Gansu. 


Efter museet så blev det lunch i form av de berömda Biff noddles à la Lanzhou. Det var nog det godaste vi ätit sen vi kom till Kina och även barnen verkade gilla det. Vi åt mycket mer än vanligt och mkt berodde det nog på att vi alla fick var sin stor skål med soppa/nudlar istället för att vi skulle äta av samma rätter på bordet. 

Efter lunchen kördes vi till hotellet och efter en stunds lek så fick Noah ro nog för att vila. Han sov en timme och det gjorde nästan vi också. Jag, Sofie har på bara 3 dagar blivit en småbarnsförälder som vilar mitt på dagen, äter snabbt och går och lägger mig tidigt.

Idag började vi med att ge Noah välling innan frukosten så att han skulle ha ngt rejält i magen beroende på hur mkt han sen skulle äta. Har bestämt oss för att han ska få det även på kvällen istället för mjölk.

Ikväll var det inte alls lika lätt att få honom att sova. Han visade redan vid 18.30 tecken på att vara trött så han fick välling. Sen skulle vi äta och då fick han också lite av maten men ville inte ha så mkt. Därefter lekte vi och tittade i böcker och därefter blev det första tandborstningen. Ville först inte men det gick till slut. Dock inte så bra eftersom jag, Sofie inte alls är van....

När klockan var 21 hade han fortfarande inte somnat och det kändes omöjligt. Sofie trodde kanske att det skulle gå att lägga honom i Ds säng men bara Sofie lyfte upp honom så blev han ledsen och vi lade tillbaka honom i hans säng igen. Till slut verkade han komma till sömns och detta samtidigt som Daniel. Snaaaark :-)

Torsdag 

Fri dag - dagen med STORA framsteg 

Idag gick vi ut i ett snöigt Lanzhou och Daniel fick slita för att köra vagnen på de dåliga trottoarerna och över de farliga gatorna där bilarna kör trots att det är rött. Enda gången det känns tryggt att gå är när kineserna själva går...då vågar vi också :-)

Noah var som vanligt ganska återhållsam och tyst under promenaden vilket troligtvis beror på att han har så många intryck att ta in.


Vi försökte finna ett köpcentrum men det enda vi fann var superexklusivt och det passade inte oss så vi vände och gick hem igen.

Det blev tidig lunch på KFC som faktiskt har annat än kyckling och vi åt ris med någon form av köttbullar och även ris med kyckling.


Efteråt gick vi tillbaka till hotellet för vila, bus och mellis. Det blev till och med tid för bad för Daniel och sen gick vi till den närliggande restaurangen för middag på kvällen tillsammans med familjen G. Noah åt själv ris med soppa och slutade inte förrän vi sa att nu var det slut (även om det inte var det...)

När vi kom tillbaka till hotellrummet så blev han först lite ledsen men det gick snabbt över. Plötsligt var han som en helt annan pojke, gick från bebis till barn. Sprang runt i hela rummet och plockade fram alla leksaker som han tidigare bara sett på och lade allt på sängen. Sen spexade han och dansade och drack nästan en hel nappflaska med välling. 


Han tog utan problem alla mediciner utom en och gick med på tandborstningen.Till slut så fick vi honom att lägga sig men somna var inte heller idag det lättaste.

Fredag

Idag hade vi en fri förmiddag som gick snabbt i och med allt som skulle hinnas med in i mellan leken; frukost, förmiddagsmellis och lunch.

På eftermiddagen klockan 15.00 hämtades vi upp. Det blev en liten bits körning till Yellow river med besök i Waterweel park, en bro och en staty. Därefter kördes vi till ett gammalt tempel som låg centralt i staden. Det var numera en marknad med både gamla och nyare antikviteter.


På kvällen åt vi hot pot på en ganska fin restaurang men det var nog mest Sofie som uppskattade maten. Noah gillade det inte så mycket....

Lördag

Noahs kinesiska pass
Vidare mot Beijing... 
Vi var inte helt oväntat oroliga för vad Noah skulle tycka om att flyga och trodde nog att han skulle få problem med öronen. Men han var lika glad under hela flygningen. Han hade fått en klubba innan start och drack en del vilket kanske underlättade. Satt i Sofies knä hela tiden eftersom han vägrade sitta fastspänd mellan oss. Vi lekte med klistermärken nästan hela vägen och Daniel plockade ut dem från boken och satte dem på sin näsa där Noah fick plocka dem, se bild nedan...


När vi kom till hotellet så var vi, (mamma/pappa) helt slut medans Noah hade rätt mycket energi kvar. Även om flygtiden bara är 2 h så är det många timmars resa pga transfern till och från flygplatsen.

Vårt råtthål är där inne bakom all bråten
Vi har fått ett urkasst hotellrum som är supervarmt, dåligt städat, utan dagsljus och med ett förråd som utsikt från fönstret.... Vi har inte någon energi att ta itu med detta idag utan får försöka sova och få bytt rum imorgon istället.

Söndag – idag

Daniel inledde dagen med att lacka ur efter en sömnlös natt och skickade ett ilsket mail till vår organisation. Ringde sedan den kinesiska guiden och med hennes hjälp så har vi fått bytt rum. Har nu plötsligt blivit uppgraderade och har ett av de bästa rummen vi någonsin haft. Det här hotellet har helt klart olika standarder beroende på vilken våning man bor på. När Daniel är förbannad händer det saker!

Nya fina rummet
Idag har vi bara tagit det lugnt och slappat på rummet. Vi hade med oss lite svenskt godis till en av Sofies goda arbetskamraters son som läser kinesiska här och vi hade en trevlig testund med honom i förmiddags.

Just nu ligger grabbarna och vilar medan jag skriver detta inlägg. När de vaknat så blir det mer lek och stoj och ikväll har jag lovat herr Erman att vi skall äta på Pizza Hut eftersom han är trött på kinesiska restauranger med stressande servitörer.


Noah
Noah är en glad, sprallig kille som älskar att vara inne och leka. Han är allvarlig och begrundande när vi är utomhus.

Noah är ganska svår att få att sova och väldigt svår att få att vakna. I hans papper från barnhemmet så står det att är är en ”light sleeper” men det håller vi inte med om.

Noah älskar nudlar men är skeptisk till det mesta annat som vi sätter framför honom. Om mamma och pappa äter något så kanske han provar men annars oftast inte.

Noah är snäll men också väldigt busig. Vi får säga NEJ många ggr varje dag och möts varje gång av ett STORT leende. Man kan inte bli arg på honom eftersom han är så gullig.

Noah gillar bada men älskar att smörja in sig med kräm efteråt. Han han är så fascinerad av att krämen bara förvinner....

Noah älskar leka tittut och att bli kittlad så han kiknar av skratt.

Noah har nu börjat pussa oss och idag söndag har han delat ut många pussar. Han pratar inte mycket och de ord han säger oftast är Mama och Papa.


42 kommentarer:

Kristina Morin sa...

Läser med positiva rysningar och ett stort leende, helt fantastiskt!

Helena Pettersson sa...

Guud vad underbart och intressant! Är så glad för eran skull!! Grattis lilla familjen! :D

Iréne o Anders sa...

Tack Sofie o Daniel för att ni tar er tid att berätta för oss om er fantastiska resa. Så fin Noah är, vilket litet charmtroll. Önskar er ALL lycka i framtiden. Det är en stor händelse ni nu får uppleva och det är så himla kul att ni vill dela med er av den.
Bamsekramar till er alla tre från
Iréne och Anders.

Carina Johansson sa...

Jag läser med glädje era första dagar med Noah, tack att ni delar detta med ala!
Bitvis trillar tårarna, skrattar till, nickar igenkännande. Precis såhär är det att vara förälder. Och precis så här att lära känna sitt barn, nyfödd eller i ert fall nykommet - det spelar ingen roll.
Å vilken gullig buskille ni har fått, vilken tacksamhet ni måste känna!
Jag kommer att njuta av fler blogginlägg! Stor kram!

Johan sa...

Underbar läsning och riktigt skönt att det har gått så bra med Noah. :-)

sune överhagen sa...

Man blir SÅÅ glad när man läser det här. Tack!

Anonym sa...

Underbart att läsa!!! Välkommen Noah! Kram Fam Gossner

Anna sa...

Står inne på Hansa i Malmö och läser och har blivit tvingad till att gråta offentligt:) Oj så fint. Kramar.

Sofia B sa...

Har gåshud, tårar i ögonen och ett STORT leende på läpparna!

Är SÅ glad för er skull. Är så glad för Noahs skull som har fått er båda som föräldrar. Vilken lycka!

KRAM

L sa...

Tack för att vi läsare får vara med om detta. Jag blir alldeles varm inombords. Stort lycka till till er alla!

Fia sa...

Underbart att läsa grattis till er lilla familj Kram på er

Staffan sa...

Läser med ett leende, så härligt ni verkar ha det och vilken härlig lite kille Noah verkar vara!! Och visst blir man trött av att umgås med en tvååring hela dagarna ;)

Heli sa...

Tack för att ni delar med er, det är så härligt att läsa om er första vecka som mamma och pappa. Grattis till föräldraskapet!

Pernilla Hult sa...

Tårarna trillar tyst av glädje när vi nu får ta del av er vecka med Noah. Tack snälla familjen Erman för att i delar detta stora med oss <3
Noah är supeprgullig, verkar som ni fått ert lilla yrväder men med er energi så är det inga större problem skulle jag tro :)
Grattis igen och njut nu av er lille pojk!

Kram
Pernilla Hult

EvaD sa...

Stort grattis till föräldraskapet! Va skönt att allt har gått så bra. Härligt att ni orkar ta er tid till oss bloggläsare. Underbart att läsa! Kram

Anonym sa...

Så fin han är sådan tur han har som fått er till sina föräldrar! Sarah G

Löpning & Livet sa...

Kommentarerna ovan sammanfattar mina känslor rätt bra. Glädje, tårar, rysningar, leenden. Så fantastiskt att ni äntligen har er Noah!! Kram till er alla tre!

Karin sa...

Blir varm och glad av att läsa detta! Noah är verkligen en jättefin kille och det är ju fantastiskt vad ni verkar ha hittat varandra som familj!

Anna R sa...

Vad fin han är och jag kan inget annat än att instämma med att säga att jag är superglad att ni äntligen har fått varandra! Kramar i Massor!

Anna R sa...

Massor av Kramar ska det givetvis stå!:-)

Medea sa...

Åh, så underbart att få följa er under era första dagar med Noah. Tack för att ni delar med er! Vilken fin liten kille ni har!!! :-)

Veronika sa...

Helt undebart att få ta del av denna fantastiska resa ni gör! Man blir så rörd, det är så vackert.... Stor kram! Längtar efter att få träffa er solstråle!!

Anonym sa...

Så glad för er lycka! Härligt! Tack för att ni delar med er och gläder även oss andra!

/Hanna

Helen sa...

Stort grattis!
Helt fantastiskt att läsa om ert äventyr.
//Helen

Carina sa...

Blir alldeles varm i hjärtat när jag sitter och läser. Äntligen är även er längtan över. Vilken härlig liten kille ni har. All lycka till er. Många kramar från Carin & lille Hugo

Anonym sa...

Vilken fin familj! (Måste säga att Noah är lite lik sin mamma) Lycka till på livets resa som börjar nu. / Camilla

Tord sa...

En sån fin liten kille ni fått! Stort Grattis och många kramar från Tord o Josefine

Anonym sa...

Vilket charmtroll!! Helt underbart att läsa, stort tack för att ni delar med er. Och Sofie, det hjälper inte med övning när det gäller tänderna, inte här i alla fall!!! Jag känner igen mig i småbarnsförälders livet, precis så är det:) Underbart! Stora kramar och LYCKA TILL!

Ingmarie sa...

Tårar i ögonen av er berättelse. Så glad för er skull! Och tack än en gång för att ni vill dela med er.
Och en sak är nog ganska säker, ni kommer inte att ha det långtråkigt under en låååång tid framöver. :-) KRAM

Anonym sa...

Stort Gratitis att ni fått så fint son och jag är My glad för er skull
BAWA

Anonym sa...

Tokmycket grattis!!!! Det här med att han sov lätt men att ni upplever att han sover tungt. Kan ju vara så att han faktiskt behöver den tystnad och trygghet ni ger honom för att få sova riktigt gott!

Anonym sa...

Underbart. Här sitter man på jobb och snyftar. Det verkar vara en alldeles underbar härlig liten kille ni fått.

Stort grattis.


Peter

Västgötskan sa...

Underbart inlägg. Jag är sååå glad för er skull! Noah är jättefin! ♥

Kram M

Anonym sa...

Hjärtliga gratulationer till er alla tre! Fantastiskt att få ta del av er resa och glädje. Synd bara att vi inte kan krama om er NU. Vi får hållas och längtar tills ni är hemma och redo för ännu flera kramar

Anonym sa...

Kramar från Klåggan (skulle det stå i förra inlägget)

Anna Rognlien sa...

Fantastiskt trevlig läsning! Grattis till er alla tre!
Kram Anna

Anonym sa...

Sofie och Daniel,
Tack för att vi får följa er resa och er lilla Noah.
Jag kan inte läsa det här utan att få "gåshud" hela tiden.
Helt underbart.
Välkomna hem hela familjen.
Kram
Pija

Anonym sa...

Stort grattis, fantastiskt att man får vara med. /Andoors

Anonym sa...

En sån kär påg ni har, man blir alldeles rörd. Trevligt att läsa er dagbok.
Lycka till med nya familjen.
Jörn med familj.

Anonym sa...

Visst är livet fantastiskt!!!!

Grattis!!

Patrizia

Jonna sa...

Underbart! Stora grattis till er alla tre, att ni fått varandra till slut.

Anonym sa...

Grattis Grattis Grattis!!
Vi längtar efter att få se er här i byn!! Li längtar efter "lillebror" och vill köpa allt hon ser i julkatalogerna till honom.. Vi är snart ruinerade men det är helt okey! Stor kram från Nettan Conny & Li